Dzisiaj mamy: 18.04.2024r.
Imieniny: Boguslawy, Apoloniusza
poprzedni miesiąc | kwiecień 2024 | następny miesiąc | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | N |
22.09.2019r. na łowisku w Podolszu odbyła się kolejna duża impreza karpiowa - Zatorskie Żniwa Karpiowe. Podczas wydarzenia jak co roku zorganizowano Mistrzostwa Szkół Gastronomicznych w przyrządzaniu potraw z karpia. Jury z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników oceniło 5 drużyn. Wśród elity znaleźli się uczniowie Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze, którzy przygotowali karpia marynowanego w kiszonej cytrynie a także ziemniaczek grilowany z sałatką z sezamem czarnym. Wielozawodowy Zespół Szkół reprezentowali: Dominika Dzidek i Julia Klaja, które zajęły pierwsze miejsce w organizowanym konkursie kulinarnym. Młodzież przygotowywała pani Ewa Frączek.
Ponadto podczas imprezy na scenie wystąpili Zespół Same Swoje z Przeciszowa, Zespół Ludowy Radoczanki z Gminy Tomice, Marżoretki i Cheerleaderki z Polanki Wielkiej, Zespół Śpiewaczy Podolszanka z Podolsza, solistki z GOK Spytkowice, Oriestrra Dęta z Brzeźnicy i Orkiestra Dęta z Głębowic.
Na uczestników imprezy czekało wiele atrakcji w tym stoiska z produktami tradycyjnymi, degustacje lokalnych przysmaków z karpia, warsztaty kulinarne, stoiska rękodzielnicze i wiele innych. W trakcie imprezy odbyły się zawody wędkarskie o Puchar Burmistrza Zatora.